Senaste Nytt

Susanne utformade pillerdosa med inbyggd klocka

Det bor en uppfinnare i oss alla, och irritation över att saker och ting inte fungerar som de ska kan vara en utmärkt drivkraft till att uppfinna en ny produkt. Det vet Susanne Goldberg som nyligen lanserat Dosis; pillerdosan med inbyggd klocka, som hjälper människor att få kontroll över sitt medicinintag.

Susanne Goldberg tar emot i sitt kombinerade hem och företag, mitt i centrala Stockholm. Vi kliver rakt in i designen, med inbyggda spotlights i lekfulla mönster i taket, speglar och klinkers, tyg och färger, i en personlig och säker mix. Vad är det då som får en designer inom konfektion att ta fram en medicinteknisk uppfinning som hjälper människor att ta rätt medicin vid rätt tidpunkt? Svaret är personliga erfarenheter av att det som borde fungera inte gör det.

Hav av pillerburkar
Susanne Goldbergs familj har drabbats hårt av sjukdom. Vi sitter i det konferensrumsinspirerade köket med en kopp kaffe, när Susanne beskriver hur irritation och vanmakt över att inte kunna hjälpa till med det allra enklaste till sist gick över i ett beslut att förändra.

- Det är inte rimligt att den som är hårt drabbad av sjukdom, med ett hav av pillerburkar på nattygsbordet, ska bli ännu sämre på grund av missad medicinering, överdosering och en ständig oro över att inte komma ihåg sin medicin. Vi vet ju hur viktigt det är med en jämn dosering, för att få bästa effekt och minimera biverkningar, säger hon, och vi vet hur många människor som är beroende av daglig medicinering, och ända fanns det inget hjälpmedel för detta.

Susanne Goldberg letade med ljus och lykta efter ett alternativ till den klassiska dosetten, men hittade bara alarmklockor som ska ställas om efter varje ringning, typ äggklockan. Och då vaknade innovatören inom henne med kraft.

Ringer, blinkar, pratar
Det tog Susanne tre år att vidareutveckla Dosis, som nu har lanserats till apoteken. Den är en behändig och flexibel pillerdosa med inbyggd klocka med repetitionsfunktion, som säger till när det är dags att ta medicinen. Den ställs in en gång för alla (men kan enkelt ställas om igen) och kommer sedan automatiskt ihåg att säga till vid önskad tidpunkt; en, två, tre eller fyra gånger per dag. Den enda knapp man behöver använda är avstängningsknappen, för att få stopp på alarmet. Och man kan välja om man vill ha den blinkande, för att inte störa omgivningen, eller om den ska ringa eller säga: "Time to take your pill".

­- Det var ett absolut krav att den skulle vara så enkel som någonsin var möjligt, och dessutom liten, flexibel och diskret, berättar hon.

Designer till yrket
Susanne Goldberg har fram till Dosis tillblivelse arbetat som designer inom konfektion, framför allt åt de stora konfektionskedjorna, och har som hobby designat smycken, möbler och inredning.

­- Om jag hade vetat hur mycket arbete som låg framför mig med Dosis hade jag troligen aldrig givit mig på det, säger hon med ett leende och berättar om allt arbete och de stora investeringskostnaderna fram till idag.

- Samtidigt säger hon att det finns en uppfinnare i alla människor. Att det är när vi blir irriterade som vi kan åstadkomma något nytt och bättre. Och det syns att hon är stolt över att inte ha givit upp på vägen.

­- Det är bakgrundsarbetet, "kulissarbetet", som är det svåra och tuffa. Sedan, säger hon, rullar allt på i en ordentlig fart.


Råd till blivande uppfinnare
Till den som funderar på att ta fram en ny produkt säger hon: Tro på din produkt till tusen procent. Bry dig inte om vad omgivningen tycker. Var disciplinerad och ambitiös, och brinn för det du gör.

- Susanne Goldberg tycker också att det är viktigt att hitta någon som tror på ens idéer och kan stötta med rådgivning - helst både ekonomisk som kunskapsmässig sådan. Man måste vara uthållig och medveten om att det tar tid; räkna med tre års arbete för en helt ny produkt, säger hon. Och så bör man se upp med tre slags sabotörer, som har en tendens att dyka upp.

­- Lyssna inte på Jante-människorna, som är överkritiska och ser allting negativt. Akta dig för de kroniskt oroliga, som upprepar: "Hur ska detta gå?" Och se upp för lycksökaren, som säger sig kunna och veta allt, men som i själva verket bara pratar och istället vill ta produkten ifrån dig, råder hon.

På bordet framför oss står dosis, och Susanne undrar om vi vill höra den säga "Time to take your pill". Vi lyssnar fascinerat och påminns om att det är "time" för oss att gå vidare.

Text: Ann Westermark   Foto: Conchi Gonzalez-Lönneryd