Senaste Nytt

Dosis - den smarta pillerdosan.

Strokekontakt nr 3 2004
Dosis är en relativt ny pillerdosa, en ovanligt smart sådan. jag hörde talas om Dosis i början på året och blev genast intresserad och inte minst nyfiken. Därför tog jag kontakt med Susanne Goldberg, upphovsmannen (kvinnan) till Dosis, vilket ledde fram till ett möte. Ett långt möte fyllt av skratt, av diskussioner och utbyte av erfarenheter kring medicinkonsumtion.

Ett kaos med medicinburkar
Susanne är en sprudlande glad kvinna, trots att hon är uppvuxen med sjukdom och ett ständigt kaos av medicinburkar runt omkring sig är humöret i topp. Susanne är uppvuxen inom textilindustrin och hennes huvudsakliga arbete har varit som konfektionsdesigner. På min fråga varför en konfektionsdesigner väljer att vidareutveckla en pillerdosa får jag svaret att egna erfarenheter av sjukdom och den irritation och oro när inte ens det enkla - att ta medicinen - fungerar. Det fick henne att tänka efter rejält vad som skulle kunna underlätta - och de tankarna blev så småningom till Dosis

Tre års hårt arbete
Ingen av alla de dosetter som fanns på marknaden uppfyllde de krav som Susanne ställde på en pillerdosa. Så småningom hittade hon en som skulle kunna gå att vidareutveckla och då började arbetet - tre år av hårt arbete och stora investeringskostnader. Men nu står lilla Dosis där framför mig, testad och godkänd av Hjälpmedelsinstitutet, registrerad hos Läkemedelsverket och till salu hos Apoteket. Susanne demonstrerade Dosis för mig och eftersom jag tyckte att det hela verkade klart genialt bad jag att få långtidstesta pillerdosan. Jag vet ju att vi är många som har lätt för att glömma att ta medicinen, eller har glömt att vi redan tagit den.

Vi har blivit kompisar
Sagt och gjort - jag har testat Dosis i över ett halvår - och vi har blivit riktiga kompisar Dosis och jag. (Dessutom har representanter för en mängd sjukdomsgrupper också testat den.) Är jag nöjd? Ja, jag kan verkligen rekommendera Dosis till alla som vill ha en liten, behändig dosett som larmar när det är dags att ta medicinen.

Behövs bara en hand
Dosis består av sju separata pillerdosor som står i en förvaringsask samt en klockenhet som med ett enkelt handgrepp sätts ihop med en av pillerdosorna. För övrigt kan all hantering av Dosis ske med endast en hand, om man så vill. Varje pillerdosa innehåller fyra fack som lätt kan ändras om till två. Lätt att öppna, lätt att ta ut medicinen genom att facken är rundade i botten. Man ställer in klockan med upp till fyra alarmtider per dygn en gång för alla (men det är enkelt att ändra tiden om man vill). Larmfunktionen kan ställas in i tre olika lägen: ring, röst eller blinksignal. Dessutom repeteras larmet om man glömmer bort tiden. Missar man tiden helt står det "missed pill" i displayen samt vilken av dygnsdoserna som glömts bort. Displayen är tydlig och kan även användas som klocka.

Liten och behändig
Dosis är liten och behändig och ligger bra i handväskan eller jackfickan. Jag som bara tar medicin två gånger per dag kan använda samma pillerdosa i två dagar. Alltså räcker mina sju dosor till två veckors medicinering. När jag åker bort stoppar jag ner Dosis i handväskan och det antal pillerdosor som kommer att behövas under min resa hamnar i min necessär. Jag slipper min gamla otympliga dosett som dessutom hade en förmåga att gå upp av sig själv och sprida ut tabletterna i en enda röra. Visst kostar Dosis en slant, men jag anser att det är väl investerade pengar att känna tryggheten att veta att jag tagit min medicin i tid.

Lena Spanó